Profil

Bosphorus Gaz Corporation A.Ş. 7 Nisan 2003’de İstanbul’da, serbestleşmeye ve rekabete açılmaya hazırlanan Türkiye Doğal Gaz piyasasında güçlü ve güvenilir bir kuruluş olarak yer almak amacıyla kurulmuştur.

BOTAŞ’ın alıcı olarak taraf bulunduğu Doğal Gaz Alım ve Satım Sözleşmelerinin üçüncü taraflara devrine ilişkin olarak Kasım 2004’de ilan edilen ihaleye katılınmış ve 2009’da yıllık 750 Milyon metreküp Doğal Gazın ithalat ve toptan satışına başlamıştır.

Türkiye’deki gaz piyasasının liberalleşmesindeki en önemli adımlardan biri olan kontrat devir ihalesiyle Bosphorus Gaz Corporation Türkiye’ye doğal gaz ithal eden ilk özel şirketlerden biri olmuştur.

Bosphorus Gaz 2012 yılında BOTAŞ’ın yıllık 6 milyar m3 lük sözleşmesinin sona ermesini takiben Gazprom Export ile yıllık 1 milyar 750 milyon m3 lük sözleşme imzalamıştır.

Böylece 3 yıl gibi kısa bir süre içinde toplamda yıllık 2 milyar 500 milyon m3 lük ithalat miktarı ile ülkemiz ithalatının yaklaşık yüzde 5’ini gerçekleştirir hale gelecek ve BOTAŞ’tan sonra en yüksek ithalat yapan özel şirket olmuştur

Bosphorus Gaz, Türkiye’de bir ilki daha gerçekleştirerek ülkemizin 2021 yılında biten ilk ve tek doğalgaz kontratını Gazprom ile anlaşarak 2043 yılına kadar uzatmış ve aynı tarihe kadar lisans alma hakkı elde etmiştir.

Bosphorus Gaz, bu anlaşmayla yıllık 2,5 milyar metreküp ile Türkiye’nin en büyük özel doğalgaz ithalatçısı konumundadır.